Volt ukrán diplomata: Nincs orosz birodalom Ukrajna nélkül

A politikus szerint Putyin addig nyomul előre, amíg meg nem állítják.

2022. január 26., 15:09

Szerző:

Volodimir Omeljan ukrán politikus adott interjút a 24.hu-nak. A korábban infrastrukturális miniszterként is tevékenykedő diplomata többek között ezt mondta az oroszok nyomulásáról:

„Ne legyenek olyan illúzióik, hogy az oroszok megállnak Ukrajnánál. Addig nyomulnak majd előre, amíg valaki meg nem állítja őket.”

Omeljan azt is kifejtette, hogy az oroszok már készen állnak a támadásra. „Amit több orosz cár és uralkodó nyíltan megfogalmazott, hogy nincs orosz birodalom Ukrajna nélkül. Vlagyimir Putyin elnök nagyon is tisztában van azzal, hogy ameddig Ukrajna nincs az ellenőrzése alatt, addig azok a tervei, hogy visszaállítja az egykori Szovjetunió területi dominanciáját, kudarcra vannak ítélve. Márpedig ő eltökélt a restaurációban: szerintem ez az elképzelés határozza meg az orosz külpolitikát” – nyilatkozta a politikus, aki szerint Putyin az előző években felismerte, hogy az Európai Unió meggyengült, az Egyesült Államok pedig Kínára koncentrál, Európa másodlagos lett az USA számára.

A korábbi infrastrukturális miniszter azon meggyőződésének is hangot adott, hogy Oroszország mesterségesen állított elő olyan kríziseket, amelyek révén tesztelheti a NATO erejét. Ilyen volt szerinte a legutóbbi menekültválság a belorusz–lengyel határon is:

„Az egészet Oroszország szervezte meg, ők szervezték meg Irakból az emberek odarepülését.”

Volodimir Omeljan hozzátette: „Ha nem most támadnak, akkor majd egy hónap, egy év múlva. Azt gondolom, hogy most éppen a casus bellit keresik, hogy megindítsák a támadást.”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrán belpolitika jelenleg rendkívül megosztott, Petro Porosenko volt elnököt hazaárulással vádolja a Zelenszkij-kormányzat, a jelenlegi elnök a külső fenyegetés helyett inkább a belső ellenzékét kezdte el felszámolni. A diplomata ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ahogy 2014-ben, úgy most is egységes lesz az ukrán ellenállás.

„Az ukránok harcoltak és harcolni fognak a földjükért és a szabadságukért.”

– jelentette ki Omeljan.

Ukrajna gazdasága is romokban hever, hiszen külső befektetők nem érkeznek a krízis miatt az országba. Oroszország elzárta az Ukrajnán keresztül haladó gázvezetéket, káoszt és inflációt idéz elő.

A diplomata arra is kitért, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal.

„Az egyoldalú lépésnek az eredménye az lett, hogy kárpátaljai magyarok tömegei – a fiatalok, a képzettek – költöztek Magyarországra, főleg az idősek maradtak. Kárpátalja mostanára teljesen más lett, mint az én gyerekkoromban volt. Ez a magyar kormány hibája, szó sincs arról, hogy az ukrán nyelvtörvény miatt mennének el a kárpátaljai magyarok” – fejtette ki Volodimir Omeljan ukrán politikus.

(Kiemelt kép: Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva. Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP)