Nincs miről tárgyalni a fideszes delegációval a finn külügyi bizottság alelnöke szerint

A finn külügyi bizottság alelnöke, Erkki Tuomioja szerint nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor küldöttsége érkezik hozzájuk, ezért nincs miről tárgyalniuk. 

2023. március 5., 18:31

Szerző:

A magyar parlament küldöttsége jövő hét szerdán érkezik Finnországba, hogy megvitassa az országok kapcsolatait, valamint Finnország és Svédország NATO-tagságának ratifikációját érintő kérdéseket. Ennek kapcsán ír arról a finn Demokraatti híroldal, hogy a magyar kormánypárt szerint Finnország és különösen Svédország rendszeresen hazugságokat terjeszt Magyarországról, leginkább a jogállamiság betartásáról és az emiatt befagyasztott uniós támogatásokról. Ezért is érkezik a magyar küldöttség hamarosan Finnországba.

A magyar küldöttség útját komoly vita előzte meg a Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülésén Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról. A  viták rendezésére parlamenti delegációt küld a Fidesz a két országba Hende Csaba volt honvédelmi miniszter vezetésével. A küldöttség tagja Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, valamint két fideszes EP-képviselő: Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő. Andreas Norlén svéd házelnök kedden fogadja a magyar küldöttséget, és onnan utazhatnak tovább Helsinkibe. 

A finn külügyi bizottság alelnöke, Erkki Tuomioja szerint a Fidesz és Orbán Viktor küldöttsége érkezik hozzájuk, ezért nincs miről tárgyalniuk. 

„Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak” – nyilatkozta a Demokraatti-nak Tuomioja.

(Kiemelt képünk: BRÜSSZEL, BELGIUM - JANUÁR 19. : Erkki Tuomioja finn külügyminiszter beszél a médiának az EU Külügyi Tanácsának ülése előtt az EU székhelyén, Brüsszelben, Belgiumban 2015. január 19-én. Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)