New York folyamatosan süllyed a felhőkarcolók súlya alatt

Az épületek súlya és a tengerszint gyors emelkedése is veszélyezteti a várost. 

2023. május 24., 12:40

Szerző:

New York városa süllyed az épületek együttes súlya alatt – írja a CNN. „New York városának süllyedése, a tengerszint emelkedése, valamint a természetes és antropogén okok miatt növekvő viharintenzitások kockázata is egyre nagyobb” – olvasható a Earth's Future tanulmányában. 

Ez a folyamat gondot jelenthet egy olyan város számára, ahol a tengerszint több mint kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a globális szint, és az előrejelzések szerint tovább fog emelkedni. 

A kutatók szerint a partközeli, 1 084 954 New York-i épület tömege körülbelül 1,68 billió fontot (762 milliárd kilogrammot) nyom, ami nagyjából 1,9 millió teljesen megrakott Boeing 747-400-asnak felel meg. Egy kutatócsoport szimulációk segítségével kiszámította ennek a súlynak a talajra gyakorolt ​​hatását, összehasonlítva a tényleges felszíni geológiát mutató műholdas adatokkal. Az elemzés arra jutott, hogy: „az átlag körülbelül 1-2 milliméter évente, néhány nagyobb süllyedés pedig akár évi 4 és fél milliméter is lehet" - mondta Tom Parsons, az US Geological Survey kutató geofizikusa.

Egy 2022. szeptemberi tanulmány megállapította, hogy a 48 legnépesebb tengerparti város közül 44-nek van olyan területe, amely gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik. A tanulmány szerint Manhattan, Brooklyn és Queens egyes részei azok közé tartoznak, amelyek az átlagosnál gyorsabban süllyednek. „A Rhode Island Egyetemen dolgozó társszerzőim a világ 99 városát vizsgálták meg, nem csak a tengerparton, hanem a szárazföldön is, és ezek túlnyomó többsége süllyedési problémákkal küzd”– mondta Parsons Jakarta esetére hivatkozva, amely olyan gyorsan süllyed, hogy az indonéz kormány új főváros építését tervezi egy másik helyen.

(Kiemelt képünkön: Manhattan alsó részének és New York városának látképe. Fotó: Ed JONES / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.