Népszava: halaszthatják a döntést az uniós források egyharmadának befagyasztásáról

Az EU tagállamok pénzügyminiszterei mégsem december 6-án fognak szavazni a a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – értesült a Népszava.

2022. december 3., 12:55

Szerző:

A Népszava arról számolt be, hogy mégsem jövőhét kedden döntenek az EU-ban arról, hogy befagyasszák a Magyarországnak járó támogatások egyharmadát, vagyis mintegy 3000 milliárd forintot. A tárcavezetők egyelőre csak véleménycserére készülnek az Európai Bizottság (EB) szerdai előterjesztéséről, és a döntést későbbre halasztják. Ennek fő oka, hogy több tagállam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné, ha az EB frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését, amely a megszabott határidőre, november 19-ére kialakult helyzetet tükrözi.

Információjuk szerint az EB még nem kapott hivatalos felkérést az értékelés kiegészítésére. A döntés végső határideje december 19. Valamint arról is írtak, hogy van egy olyan forgatókönyv, ami szerint a pénzügyminiszterek rábólintanak a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha 

a magyar kabinet eláll a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

De egyelőre semmi sincs kőbe vésve, a miniszteri ülést megelőző tárgyalások az utolsó pillanatig folytatódnak, a soros elnök hétfőre rendkívüli nagyköveti tanácsülést hívott össze.

(Fotó: MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.