Nemzetközi díjat nyert az Ujhelyi István által felkarolt ötlet, hogy a 18. születésnapján az EU-ban mindenki kapjon ingyenes InterRail-vonatbérletet

2018. november 18., 10:30

Szerző:

Más ötletekkel együtt szombaton a FreeInterRail nevű ingyenes InterRail-bérletprogram vehette át a bécsi székhelyű nemzetközi szervezet, az Innovation in Politics  legjobb újító kezdeményezéseknek ítélt  díját. 

A FreeInterRail ötlete két német fiatal aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer fejéből pattant ki, akik néhány éve javaslatot tettek, hogy az Európai Unió lepjen meg minden, a tagországok valamelyikében élő fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az ötletet elsőként az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István karolta fel, de támogatta a legnagyobb EP-frakció, az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is. Szombaton az életminőség kategóriában nyert első díjat. 

Idén nyáron – áll az Ujhelyi István honlapján szereplő hírben – már összesen tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, a hamarosan megnyíló második pályázati körben pedig újabb tizenkétezer fiatal, közöttük több magyar élhet majd ismét a lehetőséggel. Az MSZP-s EP-képviselő szerint igazi európai sikertörténetről van szó, hiszen csaknem hétszeres volt a túljelentkezés a program idei első kiírása során, a magyar fiatalok számára biztosított több száz helyre is jóval többen jelentkeztek. – Nem pusztán „ingyenvonatozásról” van szó, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról. Most, amikor az Európai Unió létét és értelmét számos populista erő kérdőjelezi meg, ez egy hosszú távon érvényes és eredményes válasz lehet az európai közösségeket szétverni szándékozóknak – fogalmazott az MSZP EP-képviselője.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.