A németeket nem hatják meg Erdogan aggodalmai

Annalena Baerbock német külügyminiszter Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök bírálata ellenére is támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. 

 

2022. május 14., 17:42

Szerző:

„Minden ország szabadon dönthet a szövetségi tagságáról. Ez vonatkozik Svédországra és Finnországra is” 

– mondta Baerbock a G7-ek németországi külügyminiszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón, melyről a CNN számolt be. 

„Nem a NATO kényszerítette Svédországot és Finnországot a csatlakozásra, hanem az orosz elnök lépései nyomták ebbe az irányba Finnországot és Svédországot, mert továbbra is békében akarnak élni szomszédaikkal” 

– szögezte le a német külügyminiszter. 

Sauli Niinistö finn elnök szombaton azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az ország „a következő napokban dönt a NATO-tagságról”. Csütörtökön Ann Linde svéd külügyminiszter úgy nyilatkozott, Svédország is mérlegeli a katonai szövetséghez való csatlakozást is.

„A német kormány már világossá tette, hogy nagyon is támogatjuk ezt a csatlakozást. Svédország és Finnország erős országok saját védelmi képességeiket tekintve. Ez önmagában is erősítené a NATO-t” – mondta Baerbock.

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön üdvözölte Finnország NATO-csatlakozási szándékát, és Berlin „teljes támogatását” ajánlotta fel.

Erdoğan pénteken azt mondta, nem ítéli meg pozitívan Svédország és Finnország lehetséges NATO-csatlakozását, és csütörtökön azt állította, hogy a skandináv országok „terroristák vendégházaként” működnek. A török elnök az önálló Kudirsztánért fegyveresen is harcoló Kudisztáni Munkáspárt tagjainak befogadását veti a két ország szemére.

(Kiemelt képünk: Annalena Baerbock német külügyminiszter a G7 csoport külügyminiszteri találkozója utáni sajtótájákoztatón. 2022.05.14. Fotó: MARCUS BRANDT / dpa POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)