A német kancellár minél előbb az EU-ban akarja látni Észak-Macedóniát

Olaf Scholz balkáni körútjának következő állomására érkezett.

2022. június 11., 15:22

Szerző:

Észak-Macedónia helye az Európai Unióban van, a mielőbbi csatlakozásért pedig mindent el kell követni – közölte Olaf Scholz német kancellár Skopjéban, ahol az kormányfővel, Dimitar Kovacsevszkivel tartott közös sajtótájékoztatót. 

Itt Scholz hangsúlyozta, „a két évvel ezelőtt megígért csatlakozási tárgyalásokat el kell kezdeni. Én mindenesetre keményen fogok dolgozni ezek érdekében.”

A kancellár a találkozón leszögezte, a balkáni államok mielőbbi csatlakozása mellett továbbra is elkötelezett a német kormány, és üdvözölte azt is, hogy Észak-Macedónia támogatja az Oroszország ellen bevezetett szankciókat is. Az ország immár 17 éve az Európai Unió tagjelöltje, de a csatlakozási tárgyalások elkezdését az Európai Bizottság 2020 júliusi engedélye ellenére Bulgária történelmi, nyelvi és kisebbségjogi viták miatt blokkolja.

Olaf Scholz pénteki, belgrádi és pristinai látogatása után szombaton Skopjéből Bulgáriába, Szófiába utazik tovább, így befejezve balkáni körútját.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (b) és Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök (j) a két kormányfő skopjei találkozóján, 2022. június 11-én. Fotó: Umeys Sulejman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.