Németh Zsolt Tusványoson: ha kimaradunk a háborúból, akkor is a vesztesek oldalán találhatjuk magunkat

Németh Zsolt megnyitotta a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. Idén a „A béke ideje” a rendezvény szlogenje, beszédében az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke öt pontban vázolta fel az ideológiai csapásvonalat.

2023. július 19., 18:03

Szerző:

Az idei év kiemelt témái az agresszió elítélése, Ukrajna és a kisebbségek melletti szolidaritás, kultúrháború és összetartásra törekvés. A Németh Zsolt által felvetett témákról szombaton Orbán Viktor is beszélni fog – számol be a HVG.

Tusványos a béke szigete, a kilencvenes évek elejétől büszkén hordozzák értékeiket és nem akarják elengedni, a rendszerváltás eufóriájához hasonlít számukra a tusnádfürdői szabadegyetem. 

Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Németh Zsolt szerint nemzedékünk még nem volt ilyen közel háborúhoz, és Magyarországnak ki kell maradnia ebből, ugyanakkor vigyázni kell arra is, hogy a békekötés után ne a vesztesek oldalán álljunk. „Ezért kulcsfontosságú, hogy minden alkalommal a lehető legegyértelműbben ítéljük el az orosz agressziót, amivel megtámadta Ukrajnát és a lehető legnagyobb egyértelműséggel álljunk ki Ukrajnának az önvédelmi joga mellett, ami szolidaritást követel meg a világ részéről.” Hozzátette, hogy szerinte nincs katonai megoldása a háborúnak. 

A belpolitikai helyzetet a háborús helyzethez hasonlította Németh Zsolt, szerinte törekednünk kell a pártpolitikai egyetértésre. 

„A nemzeti kisebbségek ügye rendkívül megnehezült azzal, hogy az orosz kisebbség védelmének ürügyével támadja az ukránokat Oroszország Ukrajna területén. Az orosz stratégiában a kisebbség védelem ürügyként szolgál az agresszióra. Kárpátalján kisebbségi, jogi katasztrófának vagyunk a szemtanúi évek óta.”

Európában pedig kulturális háborúban áll Magyarország, ebben pedig szövetségekeseket keres. Szerinte alapvető értékek kérdőjeleződnek meg: az emberi élet védelme, a múlt újraírása, a nemi szerepek kérdésköre. Ajánlja a Kulturális háború a világban című, a Keresztény Demokrata Intézet gondozásában megjelenő könyvet, ameylyből a kulturális önvédelmről tanulhatunk. 

A lelki békesség fontosságára is kitért, ökumenikus imaalkalmat tartanak a békéért. 

Azt is kiemelte, hogy nem szabad felülni a provokációnak, szerinte határozottnak, figyelmesnek és segítőkésznek kell lenni, de semmiképp sem szabad megriadni – utalt arra, hogy szombat délelőttre román nacionalista szervezetek arra kérték híveiket, Orbán beszédére érkezzenek román zászlókkal. 

A megnyitó után a „Világrend és biztonság” című panelbeszélgetésen a vilniusi NATO-csúcsról is beszélt, szerinte változás történt a szövetség nyelvezetében, az eddigi kockázat helyett fenyegetésként kezdtek Oroszországra hivatkozni, „a NATO védelmi identitását erősítette meg, ami kielégíti a magyar hozzáállást”, ugyanakkor okos politikával kell reaglnia Magyarországnak. 

(Kiemelt képünkön: Németh Zsolt. Forrás: Facebook)