Nem tudják, a koronavírus terjed-e rohamosan, inkább lázról számolnak be

Az észak-koreai hatóságok kedden összesen mintegy hárommillió „lázas betegről” számoltak be, megerősítve a széles körben koronavírusos fertőzésnek tartott, de a vizsgálati lehetőségek hiánya miatt nem azonosított kór további terjedését.

2022. május 24., 09:58

Szerző:

A phenjani hatóságok a hétfő estig eltelt 24 óra alatt több mint 134 510 új fertőzöttet regisztráltak – derült ki a járványmegelőzési szervekre hivatkozó állami médiajelentésekből. Az ország nem rendelkezik elegendő vizsgálati kapacitással annak megállapítására, hogy az emberek koronavírusos megbetegedésben szenvednek-e, ezért inkább lázról számolnak be. 

A számok azt követően jelentek meg, hogy Phenjan a hónap elején megerősítette az ország első hivatalos koronavírusos fertőzéseit. Eddig 68-an haltak meg az állami hírügynökség, a KCNA szerint. A jelentések szerint mintegy 2,5 millióan már meggyógyultak. Az elszigetelt ország egészségügyi helyzetéről keveset tudni, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy nem indítottak országos oltási kampányt. 

Szöul szerint a phenjani kormány még nem reagált a Dél-Koreából és az Egyesült Államokból érkező oltóanyag- és gyógyszerszállítmány-felajánlásokra. A KCNA közölte egyben, hogy Phenjan sikeresen fenntartotta a stabil helyzetet, és felgyorsította annak kedvező alakulását, az országos megbetegedési és halálozási arányok drasztikusan csökkentek, és nőtt a gyógyultak száma.

 

(Kiemelt kép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai Munkáspárt tanácskozásán Phenjanban 2022. május 14-én. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.