Nem kedveznek az időjárási viszonyok az illegális határátlépőknek

 Három embert találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében.

2021. szeptember 19., 21:09

Szerző:

Három embert találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében, feltehetőleg illegális bevándorlókról van szó – közölte a lengyel közszolgálati hírtelevízióval (TVP Info) a lengyel határőrség szóvivője. A lengyel hatóságok vasárnap rekordszámú, 324 határsértési kísérletet jegyeztek.

A három holttestet három különböző, a fehérorosz határhoz közeli helyen találták meg, minden jel szerint illegális bevándorlók lehettek. Tart az ügyészségi eljárás, de egyelőre nem tesznek közzé több információt – idézte a szóvivőt, Anna Michalskát a TVP Info hírportálja vasárnap.

Korábban a PAP hírügynökség saját, hivatalosan meg nem erősített értesüléséről számolt be, miszerint az északkelet-lengyelországi Sejny városhoz közeli határmenti erdőkben egy, feltehetőleg a hideg miatt meghalt illegális bevándorlóra találtak a helyi lakosok, két másik, kimerült, valószínűleg iraki állampolgárt pedig kórházba vittek. Az említett térségben az utóbbi napokban nulla fok körülire süllyedt a hőmérséklet. A határőrség szóvivője a nap folyamán azt is közölte: további nyolc illegális bevándorló vasárnap délelőtt a fehérorosz határhoz közeli, Pienki községnél a mocsárban rekedt, a határőrök a tűzoltókkal és a rendőrséggel együtt sikeres mentőakciót hajtottak végre. Hét, feltehetőleg szíriai, illetve kongói állampolgár kórházba került, a nyolcadik nem szorul orvosi segítségre, őt a határőrség által felügyelt központba vitték.

Michalska közlése szerint a nap folyamán a lengyel határőrség 324 határsértési kísérletet akadályozott meg, ez eddig rekordszámnak számít a lengyel-fehérorosz határszakaszon. Őrizetbe vettek két, üzbég és georgiai állampolgárságú,  embercsempészt. Szeptember eleje óta Fehéroroszország felől már több mint 3,8 ezren próbáltak illegálisan belépni Lengyelországba, augusztusban pedig 3 és fél ezer ilyen esetet regisztráltak.

A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő a fehérorosz határ térségében harmincnapos rendkívüli állapotot hirdetett. A helyi lakosokon és vállalkozókon kívül külön engedély nélkül más nem tartózkodhat a térségben. Lengyelország augusztus végén megkezdte a határkerítés építését: a 180 kilométer hosszúra tervezett akadályból a legutóbbi információk szerint 80 kilométernyi már elkészült. A kerítés építését egyelőre csak az összességében mintegy 400 kilométer hosszú határ szárazföldi szakaszán tervezik, a határ másik, természetes részét ugyanis a Bug folyó képezi.

(Kiemelt kép: Lengyel katonák szögesdrótkerítést állítanak fel a Krynki melletti határzónában 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP.)