Nem kapott hotelszobát, mert zsidó

Egyre nő Németországban a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények száma, a megalázó esetekről pedig – mivel nem igényelnek rendőri intézkedést – statisztika sem készül.

2021. október 17., 16:03

Szerző:

Gil Ofarimnak nem adtak szobát a lipcsei Westin Hotelben. A 39 éves német színész-énekesnek az volt a bűne, hogy Dávid-csillag lógott egy láncon a nyakában. „Álltam a sorban, a recepciós mindenkit előrevett, amikor megkérdeztem, mikor következem, az volt a válasz, hogy nem az érkezési sorrend számít – mondta Ofarim az RTL német televízióban. Ekkor valaki szólt neki a háttérből, hogy vegye le a sz*r csillagját, s erre a recepciós is ráerősített – írja a Népszava.

Az Instagramra feltöltött felvételt pár nap alatt hárommillióan látták. A színész-énekes felháborodott rajongói tüntetést szerveztek a hotel elé, a demonstráción körülbelül 300-an vettek részt, a helyszíni beszámolók szerint néhány szállodai alkalmazott is tiltakozott a recepciós magatartása ellen. Ofarim zsidó családból származik, mindig aktívan gyakorolta vallását, és úgy látja, az utóbbi években felerősödtek az antiszemita hangok Németországban. „A sorban várakozó beszólása nem foglalkoztatott, ez sajnos mindennapos, de üzletben, étteremben a személyzettől még sosem kaptam megjegyzést a zsidó származásomra, ez teljesen váratlanul ért és sokkolt.” („Mi egy nyitott, befogadó hotel vagyunk, elhatárolódunk a diszkrimináció, antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulásától” – adott ki egy rövid közleményt a szálloda, és fizetés nélküli szabadságra küldte recepciósát.) A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

„Nem akarok rosszat a recepciósnak, abban sem vagyok biztos, hogy csak őt terheli a felelősség a történtekért, egy olyan rendszerben élünk, ahol ez megtörténhet, szerintem ez az igazán drámai” – hangsúlyozta Ofarim. Aki szerint egy normális világban nem különböztetnek meg senkit, akik betartják a törvényeket, azoknak azonosak a jogaik is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)