Nem jutnak dűlőre a németek a kormányalakítással, de az államfő még nem akar új választásokat kiírni

2017. november 20., 16:17

Szerző: Herczeg Szonja

– Törekedni kell a kormányalakításra a koalíciós tárgyalások kudarca ellenére - mondta hétfőn Frank-Walter Steinmeier, német államfő, miután kiderült meghiúsultak az úgynevezett Jamaica-koalícióról (a szeptemberi választásokon győztes CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek frigyéről) folyó egyeztetések. Ha Angela Merkel kancellár nem tudja az FDP-t újra tárgyalásra bírni, lehetősége van arra, hogy a CDU kisebbségi kormányt alakítson, az államfő joga új választásokat kiírni.

Angela Merkel

Nem meglepő módon, ez utóbbit preferálná a szociáldemokrata Martin Schulz, a második legnagyobb parlamenti párt elnöke, akinek az alakulatával a CDU eddig nagykoalícióban kormányzott.

Merkel hetek óta próbál koalíciót kovácsolni pártja a CDU, testvérpártja, a CSU, a szabaddemokrata FDP és a Zöldek között. A terv megbicsaklott, amikor az FDP hirtelen kitáncolt a tárgyalások mögül vasárnap éjjel, mivel sem az energetikai, sem a bevándorlókat érintő kérdésekben nem tudtak dűlőre jutni. – Kancellárként mindent megteszek, hogy az ország jól jöjjön ki ebből a nehéz helyzetből - mondta hétfőn, majd lemondta a holland miniszterelnökkel tervezett találkozóját és Steinmeierrel ült le értekezni, hogy megvitassák a következő lépéseket.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.