Nem is öltek meg annyi kormánytisztviselőt, mint amennyiről az ENSZ tud, mondják a tálibok

Ha történt is ilyen, akkor biztos személyes bosszú áll a háttérben – magyarázták.

 

2022. január 31., 13:30

Szerző:

Cáfolták az Afganisztánban kormányzó tálibok az ENSZ korábbi nyilatkozatát, amely szerint hatalomátvételük óta a korábbi afgán kormány több mint száz tisztségviselőjével végeztek volna bírósági ítélet nélkül.

„Az ENSZ-főtitkár állítása, miszerint a korábbi kormány száz tagját ölték meg azóta, hogy az Iszlám Emirátus (a tálibok által használt államnév) hatalomra került Afganisztánban, nem igaz. Az amnesztia meghirdetése után senkit nem érhet bántódás” – jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő hétfőn a Twitter közösségi oldalán. Hozzátette: „Ha az ilyen incidenseket személyes bosszú motiválta, (a tálib hatóságok) kivizsgálták az ügyet, és megbüntették a felelősöket”.

A szóvivő nyilatkozatában tévesen Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkárt nevezte meg a világszervezet jelenlegi irányítójaként.
Amint arról az AFP francia hírügynökség korábban beszámolt, a Guterres-jelentés megjegyezte: a tálibokat és szövetségeseiket azzal vádolják, hogy az afgán kormány és a biztonsági erők több mint száz korábbi tagját, valamint külföldiekkel együttműködő afgán állampolgárokat öltek meg. Ezeket az értesüléseket az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziójának tagjaitól kapták.

Az Egyesült Államok 2021 tavaszán jelentette be, hogy kivonja katonai erőit Afganisztánból, mire a tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak a hatalom megszerzésére. Augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, Asraf Gáni elnök pedig elmenekült az országból.

Szeptember 6-án a tálibok Afganisztán teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Egy napra rá ismertették ideiglenes kormányuk összetételét, amelynek legitimitását még egyetlen ország sem ismerte el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tálib fegyveres a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratánál 2021. augusztus 31-én, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok befejezte az Afganisztánból történő kivonulást és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót. MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki)