Nem indul Ursula von der Leyen az EP-választáson

Három CDU-tisztségviselő árulta el a sajtónak.

2023. szeptember 15., 14:05

Szerző:

A Politico értesülései szerint Ursula von der Leyen, a németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztviselője közölte Alsó-Szászország tartománybeli helyi szervezetével, hogy nem kíván szerepelni a jövő júniusban tartandó európai parlamenti választáson induló regionális jelöltlistán, míg a párt támogatja, hogy von der Leyen az Európai Néppárt Spitzenkandidatja, vagyis csúcsjelöltje legyen, a tervek szerint a Néppárt jövő év elején dönt a csúcsjelölt személyéről. 

Az előzetes felmérések szerint az Európai Néppárt pártcsalád vezet a választásokon.

Spanyolország és Németország vezetői jelezték, hogy támogatnák Ursula von der Leyent még egy cikluson keresztül, Magyarország helyzete azonban bizonytalan. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint mára már korántsem egyértelmű, hogy Magyarország támogatja Von der Leyent egy újabb ciklus erejéig.

„Mi nagyon támogattuk Ursula von der Leyent, de most a saját politikai napirendjét erőlteti a tagállamokkal történő konzultáció nélkül a geopolitikában, az Egyesült Államokkal és a Kínával való viszonyban, a háborús kérdésekben és a szankciókban” – idézi az Index Orbán Balázst.

(Kiemelt képünkön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Oroszország elleni gazdasági szankciókról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén a kelet-franciaországi Strasbourgban 2022. május 4-én. Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP)