Nem hagyják magukat az afgán nők: színes ruhákkal demonstrálnak

Az új helyi öltözködési szabályok ellen világszerte tiltakozni kezdtek az afgán nők.

2021. szeptember 17., 15:27

Szerző:

Az afgán nők hagyományos viselete színes, nőies és díszes. Szöges ellentéte annak a tetőtől talpig fekete öltözetnek, mint amit a hazájukban most viselniük kell – írja a Bild. A múlt hétvégén az új tálib felsőoktatási miniszter, Abdul Baki Hakkani bejelentette, a nők továbbra is tanulhatnak, de elkülönítve a férfiaktól, és azzal a feltétellel, ha viselik a hidzsábot.

Az új öltözködési szabályok ellen világszerte tiltakozni kezdtek az afgán nők: a #DoNotTouchMyClothes hashtag-gel osztanak meg képeket magukról, amelyeken az otthoni hagyományos ruhájukat viselik.

A Bild szerint Bahar Jalali akadémikus adta a kezdő lökést, miután a Twitteren megosztott néhány képet. „Ez az afgán kultúra. Hagyományos afgán ruhát viselek” – írta.

„Afganisztán történetében még soha egyetlen nő sem öltözött így. Ez teljesen idegen az afgán kultúrától” – áll egy másik képénél, hozzátéve: „Azért tettem ki képem a hagyományos afgán ruhámról, hogy tájékoztassam, oktassam és cáfoljam a tálibok által terjesztett félretájékoztatást.”

„Így néz ki egy afgán nő. Ez a mi kultúránk. Ez a mi hagyományos ruhánk. Szeretjük a sok színt” – írja Sodaba Haidare újságíró a fotójáról. „Még a rizsünk és a zászlónk is színes.”

Breshna Tahrik újságíró pedig azt írta: „Büszkék vagyunk a hagyományos afgán ruháinkra!”

 

 

(Kiemelt kép: Kabul, 2021. szeptember 7. Tálib fegyveressel vitatkozik egy nő, miközben az emberek Pakisztán ellen tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 7-én. A tüntetők feltételezik, hogy a pakisztáni kormány támogatja az Afganisztán legnagyobb részét elfoglaló iszlamista tálibokat, akik a Pandzsír-völgyi ellenálló szervezet, a Nemzeti Ellenállási Front ellen támadást indítottak. Tálib fegyveresek a levegőbe lőve oszlatták szét a tiltakozókat, és a demonstrációról tudósító újságírókat vettek őrizetbe. MTI/EPA)