Nem hagyja szó nélkül az Egyesült Államok a potens ellenzék nélküli választást

Az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtja Kambodzsát, amiért Washington szerint az ottani parlamenti választások sem szabadnak, sem igazságosnak nem voltak nevezhetők – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

2023. július 24., 18:35

Szerző:

A kormányfő pártja a választások után földcsuszamlásszerű győzelemről számolt be, ezzel további öt évre biztosítva magának a hatalmat. A vasárnapi szavazáson azonban gyakorlatilag nem volt verseny, mert a kormánypárt fő riválisát, a Gyertyafény Pártot kizárták a megmérettetésből. A központi választási bizottság szerint a párt „nem regisztráltatta magát megfelelően”. Az előzetes eredmények alapján a Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) végül a 125 parlamenti mandátumból 120-at nyert el. 

A külügyminisztérium közölte, hogy vízumkorlátozásokat fog bevezetni „azokkal szemben, akik tevékenységükkel aláásták a demokráciát és akik miatt leálltak a külföldi segélyprogramok”. Michael Greenwald, a phnompeni amerikai nagykövetség szóvivője hétfőn elmondta: a vízumkorlátozások továbbá azokat érintik, akik részt vettek „a politikai ellenzék, a média és a civil társadalom fenyegetésében és zaklatásában”, azt azonban nem közölte, hogy név szerint kikre fognak vonatkozni a szankciók. 

A kormányfő idősebbik fia, a 45 éves Hun Manet, aki egyúttal az ország vezérkari főnöke és apja bejelentése szerint a miniszterelnöki szék várományosa is, hétfői Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „a kambodzsai nép a választáson egyértelműen kifejezte akaratát”. 

A választáson Oroszországgal és Kínával ellentétben sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió képviseletében nem vett részt nemzetközi megfigyelő, mivel szerintük a voksolás nem felelt meg a szabad és tiszta választásokra vonatkozó kritériumoknak. Az amerikai külügyminisztérium egyúttal felszólította a CPP-t, hogy a következő ciklusát használja fel a "valódi, demokratikus többpártrendszer" visszaállítására.

(Kiemelt képünk: Választási tisztviselők készülnek a szavazatszámlálásra egy szavazóhelyiségben Phnompen 2023. július 23-án. A kambodzsaiak július 23-án olyan választásokon voksoltak, amelyeket a régóta vezető Hun Sen szinte garantáltan megnyer. Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP)