Nem eszik olyan forrón az uránt – még nem lesz atombomba az erőműből

Az utóbbi napokban a többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot, de ez bármikor megváltozhat – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén New Yorkban.

2022. augusztus 12., 10:33

Szerző:

„A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében. Ez azonban bármikor megváltozhat” – hangsúlyozta Grossi.

Bár emellett Grossi azt is kijelentette, hogy az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű helyzete rohamosan romlik, ami „nagyon aggasztóvá vált”. Emellett felszólította Moszkva és Kijev képviselőit az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét. „Személyesen is készen állok e misszió vezetésére” – húzta alá a NAÜ főigazgatója. Hozzátette, hogy a NAÜ szakértőinek jelenléte nélkül nem tudnak fontos tényeket tisztázni, írta az MTI.

Továbbra sem tisztázott, hogy az ENSZ-szakértők elindulhatnak-e a létesítményhez

„Egy a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk” – mondta ezzel kapcsolatban Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. Kiemelte, hogy mindez jelentős biztonsági kockázatokat jelent a világszervezet munkatársaira nézve.

Mindössze néhány órával az Oroszország kérésére összehívott tanácskozás előtt újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. Azt mondta, ukrán ellenőrzés alatt lévő településekről nyitottak tüzet. Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével.

A helyzet percről-percre változik

Csütörtökön Antónió Guterres Ensz-főtitkár is felszólította Ukrajnát és Oroszországot egyaránt, hogy hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban „a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek. Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet” – figyelmeztetett Guterres.


Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a tanácskozáson hangsúlyozta: az orosz ellenőrzés alatt álló erőmű és Enerhodar városának lövetéséhez nem fűződik semmi érdeke az orosz csapatoknak. Úgy fogalmazott, hogy „Kijev nukleáris infrastruktúra elleni törvénytelen támadásai egy a csernobilihoz mérhető nukleáris katasztrófa szélére sodorják a világot”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében ugyanakkor azzal vádolta Oroszországot, hogy az egész világ fenyegetésére használja az atomerőművet, s ismételten az orosz csapatok visszavonulását és a létesítmény feletti ukrán ellenőrzés visszaállítását követelte „Európa biztonsága érdekében”.

(Fotó: Ed JONES / AFP)