Nem először vetik el a sulykot Erdoğan testőrei

Az SaS képviselőnője, Vladimíra Marcinková egy podcastban (Na Gauči s Nasklee) számolt be egy évekkel ezelőtt megélt borzalmas élményéről. A szlovák képviselőnő azt állítja, évekkel ezelőtt, amikor még a köztársasági elnöki hivatalban dolgozott, a Pozsonyba látogató török elnök testőrei benyitottak az irodájába, befogták a száját és fogdosták.

2023. szeptember 10., 21:22

Szerző:

Az SaS képviselője, Vladimíra Marcinková egy podcastban elmesélte, hogy mikor 24 évesen, 2015-ben a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska mellett dolgozott az elnöki palotában, a török elnökkel folytatott tanácskozás során Erdoğan testőrei kellemetlenül viselkedtek vele szemben. 

„Felfigyeltem a kellemetlen pillantásokra, ilyesmit megéltem már Mexikóban és Chilében is. Egyedüli szőkeként voltam jelen, nagyon kellemetlen volt, ahogy végigmértek némely férfiak” – idézte fel a történteket a képviselőnő. Elmondta, hogy mikor befejeződtek a kötelezettségei a delegáltakkal, bement az irodájába dolgozni. Az egyik török testőr viszont benyitott, majd elindult felé anélkül, hogy bármit is szólt volna. Rögtön utána jött egy másik is. Azt kérdezte tőlük, mit szeretnének, mire ők azt válaszolták, hogy fotózkoni.

„Elővették a telefonjukat, mondván, hogy szeretnének egy fotót, de én azt mondtam, hogy köszönöm, nem. Közelebb jöttek, győzködtek, majd fogdostak, én pedig segítségért kiáltottam. Befogták a számat, de szerencsére a kiáltásomat meghallotta akkori kollégám, Pavol Sybila, aki a másik helyiségben volt” – mesélte. Amikor Sybila belépett az irodába, megijedtek és abbahagyták, majd távoztak.

A képivselőnő azt mondta, mindezek után képtelen volt tovább dolgozni, munkatársa még egy órán át vele maradt. A Paraméter szerint a Nový Čas felvette a kapcsolatot Sybilával is, aki megerősítette, amit Marcinková mondott. „Még egy órát ott maradtam vele, nehogy megismétlődjenek a történtek. Kellemetlen és váratlan dolog volt, mivel a legmagasabb szintű hivatalos találkozókon ilyesmire nem számít az ember” – fogalmazott.

A képviselőnő azt mondta, nem akarta ezzel zavarni az elnököt, munkatársai azonban értesítették. „A diplomáciai szolgálat szintjén a nevemben azonnal panaszt tettünk a testőrség viselkedésére, de amennyire tudom, semmilyen válasz nem érkezett” – nyilatkozta Kiska, majd hozzátette, hogy mivel nem történt fizikai támadás, nem lett belőle rendőrségi ügy sem.

(Kiemelt képünk forrása: 168.hu Archív)