Nem csillapodik Irán – folytatódtak a tüntetések

Folytatódtak a tüntetések Iránban pénteken a Mahsza Amini halála miatt kitört demonstrációk résztvevőinek meggyilkolása miatt – civil szervezetek és az AFP francia hírügynökség által ellenőrzött videófelvételek szerint.

2022. október 29., 06:35

Szerző:

Az IRNA iráni hírügynökségnek a tartomány biztonsági tanácsára hivatkozó jelentése szerint a Szisztán-Beludzsisztán tartományban fekvő Záhedán városában ismeretlen eredetű lövésekben egy ember meghalt, tizennégy másik, köztük a biztonsági erők több tagja megsebesült.

Záhedánban az iráni hatóságok menesztettek több biztonsági vezetőt, közöttük a rendőrfőnököt, miután egy vizsgálat szerint „egyes tisztek hanyagsága vezetett a polgári személyek halálához”.

A 22 éves kurd Amini, akit az iszlám kendő „nem megfelelő” viselése miatt vett őrizetbe az erkölcsrendészet, az őrizetben három nappal később, szeptember 16-án meghalt. Halála országszerte tömegtüntetéseket váltott ki, amelyeken a kezdeti nők, élet, szabadság jelszavakhoz a tüntetések elleni kemény fellépés miatt immár nyíltan rendszerellenes jelszavak is elhangzanak.

Az oslói székhelyű Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű civil szervezet szerint a tüntetéseken legkevesebb százhatvanan haltak meg, közöttük mintegy húsz kiskorú.

Egy harmincéves tüntető, Iszmail Mauludi mahábádi temetésén a biztonsági erők tüzet nyitottak és három embert megöltek a Hengav emberi jogi szervezet szerint. Ali Hameneire, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjére utalva a tüntetők azt skandálták, hogy „Halál a diktátorra!”. A Hengav szerint két másik tüntető a nyugat-iráni Banehben halt meg.

(Kiemelt kép: Egy tüntető nő a Mahsza Amini szülővárosa felé tartó temetési menetben. Fotó: Twitter / AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.