Nem büntetik tovább az abortuszról szóló tájékoztatást

Eddig nem tájékoztathattak a beavatkozás részleteiről az orvosok.

2022. január 17., 18:57

Szerző:

Hamarosan már nem lesz büntetendő, ha az orvosi rendelők részletes tájékoztatást nyújtanak az abortuszról – jelentette be a szövetségi igazságügyi miniszter hétfőn Berlinben.

Marco Buschmann elmondta, hogy megszüntetik azt a „tarthatatlan jogi helyzetet”, hogy a művi terhességmegszakítással foglalkozó orvosok nem adhatnak nyilvános tájékoztatást tevékenységükről a büntetés kockázata nélkül.

„Tarthatatlan, hogy bárki bármit terjeszthet az interneten az abortuszról, kivéve a szakembereket” 

– emelte ki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

„Az érintett nők helyzete éppen elég nehéz, nem szabad tovább nehezíteni” 

– tette hozzá, utalva a büntetőtörvénykönyv 219a paragrafusára, amely szerint a magzatelhajtást végző orvosok ugyan tájékoztathatnak arról, hogy vállalnak ilyen beavatkozást, de részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

A törvénykönyvben szereplő megnevezés szerint „a terhességmegszakítás reklámozásánák" tiltásáról szóló paragrafus hatályon kívül helyezése a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és az FDP decemberben megalakult kormányának első nagyobb társadalompolitikai vállalkozása. Az igazságügyi miniszter, Marco Buschmann a tájékoztatón kiemelte, hogy a tervezett reform nem változtat azon az alapelven, hogy a magzati élet védendő. Ugyanakkor az orvosok által az abortuszról nyújtott tényszerű tájékoztatás nem lehet többé büntetendő.

Az abortuszt „dicsérő és a durván sértő reklámok természetesen továbbra is tilosak maradnak, az orvosok szakmai magatartási kódexének megfelelően”

– idézték a tárca közleményében Marco Buschmannt, aki rámutatott, hogy a tartományi orvosi kamarák szakmai magatartási kódexei tiltják az ilyen dicsérő reklámokat.

A konzervatíc CDU/CSU – amely a decemberi kormányalakítás óta a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja – elutasítja a paragrafus törlését. Elisabeth Winkelmeier-Becker, a parlament jogi bizottságának CDU-s elnöke szerint megfelelő az a szabály, hogy az orvosok nem részletezhetik rendelőjük honlapján a beavatkozás részleteit, mert igen nehéz szétválasztani a tájékoztatást és a reklámot. „Ha például azt írják, hogy az illető szinte semmit sem érez a beavatkozás során, akkor ez vajon még információ vagy már reklám” – vetette fel a képviselő.

Németországban a terhességmegszakítás elvileg nem engedélyezett, de bizonyos feltételek mellett nem is büntetendő. A terhességet az első 12 hét alatt lehet megszakítani, a döntésről folytatott hivatalos konzultáció után. Az abortusz később sem büntetendő, ha a terhes nő életveszélyben van, vagy súlyos fizikai vagy lelki sérülés fenyegeti.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.