Nem adja fel Nemetország legismertebb nácivadásza

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.

2023. január 26., 20:22

Szerző:

A Reuters hírügynökség csütörtökön megjelent interjújában Will elmondta a „gyilkosság nem évül el”, így jelenleg öt üggyel kapcsolatban tudja elképzelni azt, hogy a gyanúsítottak bíróság elé kerüljenek. 

Will az 1933 és 1945 között elkövetett náci bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására 1958-ban alapított központi hivatal igazgatója. A hivatal az alapítása óta eltelt évtizedekben hétezernél is több nyomozást kezdeményezett, és 18 ezernél is több alkalommal segítette a bírósági döntéshozatalt náci bűncselekményekben. Will és csapata az elmúlt években több mint 1,7 millió nevet és helyszínt katalogizált. 

Will azt mondja, hogyha fény derül valaki bűnösségére, semmilyen körülmények között sem hagyja, hogy megússza az elkövető a büntetést. Ennek köszönhetően az előző hónapban egy 97 éves – korábban koncentrációs táborban titkárnőként dolgozó – nőt ítéltek el. Hamburgan egy 96 éves, Giessenben egy 98 éves nyugdíjas férfi esetében kezdtek nyomozásba a hatóságok. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy koncentrációs táborokban teljesítettek őrszolgálatot. A bajor hatóságok pedig egy 98 éves nyugdíjast a ravensbrücki koncentrációs táborban elkövetett gyilkosságokban való segédkezéssel és arra való felbujtással vádolnak. Az ügyészségi szóvivő elmondása szerint a férfi egészségi állapota lehetővé teszi, hogy bíróság elé álljon, de azt egyelőre nem tudni, hogy fiatalkorúként vagy felnőttként ítélik-e el, mivel a bűncselekmények elkövetésekor még nem volt nagykorú. 

Ahogy a holokauszttúlélők száma évről-évre csökken, egyre többen félnek attól, hogy a náci rezsim kegyetlenségei feledésbe merülnek. Ezt támasztja alá az a friss tanulmány is, amelyben az 1980 után született holland válaszadók közel egynegyede túlzónak tartotta a holokauszt áldozatainak hatmillióra becsült számát, illetve mítoszhoz hasonlította az ott történteket. 

Pénteken az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulója alkalmából ünneplik a Holokauszt Nemzetközi Emléknapját világszerte az áldozatok emléke előtt tisztelegve. Izraelben a holokauszt túlélői mesterséges intelligencia segítségével rögzítik emlékeiket, hogy fennmaradhassanak a jövő generáció számára is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kilátás a meggyilkolt európai zsidók emlékművéről a holokauszt nemzetközi emléknapján 2022. január 27-én Berlinben, Németországban. fotó: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)