Nekimegy a Facebooknak és a Twitternek Donald Trump a bíróságon

A volt elnök kész tanúskodni a Capitolium ostromáról, de még mindig arról beszél, hogy elcsalták az amerikai választásokat.

2021. július 9., 17:25

Szerző:

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, kész tanúskodni a Capitolium január 6-ai ostromával kapcsolatban. Trumpot amúgy abban a perben fogják meghallgatni, amit a Facebook és a Twitter ellen indított, mert azok letiltották a fiókjait – írta az MTI.

„Valójában várom is. Szeretek a választási csalásról beszélni, mert ez volt a leginkább elcsalt választás. A perben mindenről szó lesz, a választásról is” – mondta Trump a The First online televíziós csatornának adott csütörtök esti interjújában. A volt elnök szerdán jelentette be, hogy keresetet indított a Facebook, a Google és a Twitter, illetve a három internetes óriásvállalat vezérigazgatója ellen, amiért szerinte jogellenesen letiltották a fiókjait.

A műsorvezető kérdésére válaszolva Trump azt mondta, hogy kész a bíróságon tanúvallomást tenni a Capitolium ostromával kapcsolatban is. A Facebook, a Twitter és a YouTube azután tiltotta le Trump fiókjait, hogy az akkori elnök hívei egy uszító beszédét követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump nem ismerte el vereségét, arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. Ezt az állítást azonban a mai napig nem tudták bebizonyítani.

(Kiemelt kép: Donald Trump sajtótájékoztatót tart a Trump National Golf Clubban, Bedminsterben, 2021. július 7-én. Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.