Negyvenhat ember holttestére bukkantak a halálkamionban

Negyvenhat feltételezett illegális bevándorló holttestét találták meg hétfőn egy utánfutós teherautóban a texasi San Antonio városban – jelentették be a helyi hatóságok. Tisztségviselők szerint hasonlóan súlyos tragédia régen nem történt a térségben.

2022. június 28., 11:50

Szerző:

A teherautó egy út mentén állt a városban. A tragédiára úgy derült fény, hogy egy közelben dolgozó ember segélykiáltást hallott az utánfutóból, amelynek ajtaja résnyire nyitva állt. Odament, és megdöbbenve látta, hogy a járműben nagyon sok holttest van, majd hívta a rendőrséget. A hatóságok az utánfutóban 45, egymáson fekvő holttestet találtak, egyet pedig a járművön kívül. De 16-an még éltek – köztük négy kiskorú –, őket kórházba szállították.

Az emberek halálát hőguta okozta – közölte a tűzoltók szóvivője, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan nem volt ivóvizük az utánfutóban.

Aznap a térségben 37 Celsius-fokos volt a hőmérséklet. A túlélők – főleg fiatal felnőttek – is annyira kimerültek, hogy nem volt erejük kijönni a nyitott ajtajú járműből 

– mondta a szóvivő.

Egy rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy az ügyben – amelyet most már a belbiztonsági minisztérium vizsgál – három gyanúsítottat őrizetbe vettek. A szövetségi hatóságok a hírügynökségek érdeklődésére annyit mondtak, hogy embercsempészet gyanújával vizsgálnak egy esetet San Antonióban. Ron Nirenberg polgármester közölte, hogy a kórházba szállított emberek életveszélyes állapotban vannak.

Illegális latin-amerikai bevándorlók csempészete az Egyesült Államokba gyakori eset az ország déli határán, de ilyen súlyos tragédia régen történt.

(Kiemelt kép: rendőrök őrzik a helyszínt, ahol egy nyerges vontatót találtak, amelyben migránsok tartózkodtak a texasi San Antonio külvárosában 2022. június 27-én. Fotó: Sergio FLORES / AFP)

09:13

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.