Emberi jogsértések, kínzások, szexuális erőszak: negyvenhárom ország ítélte el Kína tartományát

Egymillió ujgur és más muzulmán kisebbséghez tartozó embert zártak átnevelőtáborba Kína Hszincsiang tartományában.

2021. október 22., 07:22

Szerző:

Negyvenhárom ország ítélte el közös nyilatkozatban csütörtökön, a zömében muszlim ujgur kisebbség elleni, tömeges jogsértéseket Kínában – közölte az MTI.

A Nicolas De Riviére, francia ENSZ-nagykövet által felolvasott dokumentum többek között „általános és szisztematikus emberi jogsértésekről, kínzásokról, kényszersterilizációkról, szexuális erőszakról” tett említést. A nyilatkozat elfogadói egyben felszólították a pekingi vezetést, hogy tegye lehetővé ENSZ-megfigyelők akadálytalan hozzáférését az érintett kínai régióhoz.

Az állásfoglalást 43 ország – köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada és Japán – támogatta az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottságában. Becslések szerint nagyjából egymillió ujgur és más muzulmán kisebbséghez tartozó embert zártak átnevelőtáborba Kína nyugati Hszincsiang tartományában. A vádak szerint a hatóságok sokakat kényszersterilizációnak vetnek alá, kényszermunkára fognak, illetve mondvacsinált okokkal bebörtönöznek.

(Kiemelt kép: LONDON, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG - 2021. 07. 01: Tüntetők tüntetnek a kínai nagykövetség előtt az északnyugat-kínai Hszincsiangban élő, elnyomott ujgur muszlim közösség támogatására a Kínai Kommunista Párt megalapításának 100. évfordulóján 2021. július 1-jén Londonban, Angliában. Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via AFP)