Negyedik hullám: május óta a legmagasabb a napi fertőzésszám Csehországban

A világjárvány kezdete óta az országban az egy főre jutó halálozási arány az ötödik legmagasabb a világon.

2021. szeptember 8., 21:18

Szerző:

A Cseh Köztársaságban szerdán 588 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ami május 25. óta a legmagasabb napi adat, és a kormány tisztviselői a fertőzések további növekedését jósolják, írja a Reuters.

Az országban, amelyet a korábbi hullámokban a világjárvány az egyik legsúlyosabban érintett, a nyári hónapok óta alacsony a fertőzési arány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az elmúlt két hétben 100 000 lakosra vetítve 25 megbetegedést jelentettek, míg Németországban 137-et.

Andrej Babis miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a kormány nem tervezi a széles körű zárlatos intézkedések visszatérését – amelyeket a nyári hónapokra való tekintettel enyhítettek –, és a miniszterek szerint bizonyos esetekben helyi intézkedéseket lehet alkalmazni. A keddre bejelentett esetek számának növekedése még mindig jóval elmarad a 2020 októbere és 2021 márciusa közötti hullámok során tapasztalt napi fertőzési csúcsoktól, amikor a megbetegedések száma több ezerre rúgott, és egy ponton 17 000 feletti csúcsot ért el.

A világjárvány kezdete óta az országban az egy főre jutó halálozási arány az ötödik legmagasabb a világon – derül ki az Our World in Data adataiból, és összességében több mint 30 ezer halálesetet jelentettek a 10,7 milliós országban. Augusztus végéig a felnőtt lakosság 63,5%-a lett teljesen beoltva.

(Kiemelt kép: egy utcai munkás megérinti a John Lennon képmását ábrázoló arcmaszkkal ellátott Lennon-falat 2020. április 6-án Prágában, ahol a legtöbb tevékenység lelassult vagy leállt az új koronavírus, a COVID-19 terjedése miatt. Fotó: Michal Cizek / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.