Orbán a leggyűlöltebb politikusok között van Ukrajnában

A kijevi Center for New Europe agytröszt által, 2022 decemberében végzett kutatás szerint Orbán Viktor a negyedik legnépszerűtlenebb külföldi vezető az ukránok szemében.

2023. január 12., 13:38

Szerző:

A leginkább negatívan megítélt vezető nem meglepő módon Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a negatív szavazatok 97 százalékát söpörte be. Őt követte a vele szövetséges fehérorosz Aljakszandr Lukasenka 94 százalékkal, majd a kínai Hszi Csin-ping 73 százalékkal. Orbán Viktort a megkérdezett ukránok 69 százaléka találja megbízhatatlannak. 

Az CNE kutatása kimutatta, hogy Csin-ping és Orbán népszerűsége jelentős zuhanást mutatott be az előző évi kutatási eredményekhez képest: akkor a megkérdezettnek mindössze 25 százaléka volt rossz véleményekkel erről a két vezetőről.

Tarolt a lengyel miniszterelnök

Az ukránok körében a legnagyobb népszerűségnek örvendő külföldi vezető a lengyel miniszterelnök, Andrzej Duda lett (87 százalék), megelőzve Joe Biden amerikai miniszerelnököt (79 százalék) és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (73 százalék). Negyedik helyen az új brit miniszter, Rishi Sunak végzett (64 százalék).

A CNE megbízásából készült legutóbbi felmérést 2022. december 16-25. között végezték telefonos megkérdezéssel. A felmérésben 1553 válaszadó vett részt. (tvpword.com)

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány 2022. évi utolsó ülése előtt tartott éves sajtótájékoztatóján Budapesten december 21-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.