Négy napja megy a vita az új államfőről

Egy poltikai elemző szerint két forgatókönyv lehetséges. 

2022. január 28., 13:01

Szerző:

Negyedik napja nem jutnak konszenzusra az olasz képviselők az új államfő személyéről. Csütörtökön már az egyszerű többség, vagyis 505 szavazat elég lett volna a megválasztásához, de ennyi messze nem jött össze egyik jelöltnek sem – írja az Euronews

A legtöbb szavazatot 166-t Sergio Mattarella kapta, viszont a 80 éves elnök világossá tette, hogy nem akar következő mandátumot. A második helyre az ügyész Nino Di Matteo került 56 vokssal. A balközép és az 5 Csillag Mozgalom üres szavazólapokat adott le. A jobbközép pártok teljes mértékben tartózkodtak a szavazáson.

A politikai elemző úgy véli, hogy „jelenleg két forgatókönyv lehetséges; az első, hogy Mario Draghi marad a miniszterelnök, és ezzel biztosítja az ország stabilitását, és a kormány hitelessége sem sérül. A másik, hogy Draghi végül államfő lesz a következő 7 évre. Bár a kérdés az, hogy ki tudná helyettesíteni őt.

Mario Draghi miniszterelnök jelezte, hogy hajlandó elvállalni a posztot, de egyes pártok attól tartanak, hogy ez előrehozott választásokat és politikai instabilitás időszakát váltaná ki.

(Kiemelt képünk az olasz parlament általános látképét mutatja, amint Mario Draghi olasz miniszterelnök beszédet mond a képviselőknek a római Montecitorio-palotában 2021. április 26-án, ahol bemutatja az uniós gazdaságélénkítési alapok felhasználásának terveit. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.