Négy napja megy a vita az új államfőről

Egy poltikai elemző szerint két forgatókönyv lehetséges. 

2022. január 28., 13:01

Szerző:

Negyedik napja nem jutnak konszenzusra az olasz képviselők az új államfő személyéről. Csütörtökön már az egyszerű többség, vagyis 505 szavazat elég lett volna a megválasztásához, de ennyi messze nem jött össze egyik jelöltnek sem – írja az Euronews

A legtöbb szavazatot 166-t Sergio Mattarella kapta, viszont a 80 éves elnök világossá tette, hogy nem akar következő mandátumot. A második helyre az ügyész Nino Di Matteo került 56 vokssal. A balközép és az 5 Csillag Mozgalom üres szavazólapokat adott le. A jobbközép pártok teljes mértékben tartózkodtak a szavazáson.

A politikai elemző úgy véli, hogy „jelenleg két forgatókönyv lehetséges; az első, hogy Mario Draghi marad a miniszterelnök, és ezzel biztosítja az ország stabilitását, és a kormány hitelessége sem sérül. A másik, hogy Draghi végül államfő lesz a következő 7 évre. Bár a kérdés az, hogy ki tudná helyettesíteni őt.

Mario Draghi miniszterelnök jelezte, hogy hajlandó elvállalni a posztot, de egyes pártok attól tartanak, hogy ez előrehozott választásokat és politikai instabilitás időszakát váltaná ki.

(Kiemelt képünk az olasz parlament általános látképét mutatja, amint Mario Draghi olasz miniszterelnök beszédet mond a képviselőknek a római Montecitorio-palotában 2021. április 26-án, ahol bemutatja az uniós gazdaságélénkítési alapok felhasználásának terveit. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.