Navalnij miatt nemzetközi vizsgálatot sürget az ENSZ

A világszervezet emberi jogi szakérői szerint az ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében orosz kormányzati politikusok is érintettek lehetnek.

2021. március 1., 18:16

Szerző:

Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő és Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságára szakosodott szakértő úgy véli, Navalnij esete nagyon hasonló az orosz kormányzatot bírálók ellen végrehajtott merényletek és merényletkísérletek trendjébe, amelyek a másként gondolkodók elhallgattatását szolgálhatják.

A szakértők úgy látják, a helyi hatóságok nem megfelelő válasza, a tiltott vegyi fegyverek alkalmazása és a célzott merényletek gyakorlata miatt sürgősen nemzetközi vizsgálatot kell tartani a tények és Navalnij megmérgezési ügyének feltárására.

Callamard és Khan egyúttal közzétették az orosz hatóságoknak címzett decemberi levelüket, amelyben tudatták, hogy vizsgálják a mérgezés körülményeit. A dokumentum szerint amennyiben a gyanú megerősítést nyer, úgy megállapítható az érintett orosz tisztségviselők büntetőjogi felelőssége "a gyilkossági kísérlet elrendelésében, az abban való részvételükben, illetve abban, hogy a cselekményt nem akadályozták meg”.

Egy orosz bíróság február 2-án letöltendőre változtatta Navalnijnak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett - többéves - szabadságvesztését, arra hivatkozva, hogy a politikus megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Az ellenzéki politikus januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték több nyugati laboratórium egybehangzó állítása szerint egy, a „Novicsok” csoporthoz tartozó idegméreggel elkövetett merénylet után.