Minden eddiginél nagyobb NATO-hadgyakorlat készül

2024-ben minden eddiginél nagyobb hadgyakorlaton gyakorolja majd a NATO, hogyan reagáljon egy orosz támadásra.

2023. szeptember 11., 18:18

Szerző:

Egy teljespályás orosz invázió elleni védekezést fogja gyakorolni a NATO hadereje egy eddig még nem látott méretű hadgyakorlaton 2024 februárjában és márciusában. A vg.hu azt írja, az Occasus fedőnevű hadgyakorlat manővereinek során várhatóan 500–700 légi küldetést hajtanak végre.

A gyakorlaton részt vesz több mint 50 hajó és mintegy 41 ezer NATO-katona is. Ilyen méretű összehangolt akció pedig már háborús felkészülésnek számít.

Az Occasus-hadműveletben a hivatalosan még mindig nem NATO-tag Svédország gyakorlatilag már tagállamként vesz majd részt. Így pedig mind a 32 ország katonáinak – köztük magyar honvédeknek – a részvételével kerül sor a gyakorlatra.

Területileg a hadgyakorlat Németország, Lengyelország és a balti államok területén, közvetlenül az orosz határ mellett fog lezajlani, közölte még a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki korábban azt is bejelentette, a NATO kelet-európai, gyorsreagálású hadtesteit az ukrán invázió utáni oorsz fenyegetés miatt 40 ezer főről 300 ezer főre növelik a közeljövőben. A lépésekkel a NATO reagál arra is, hogy Putyin elnök nemrég bejelentette, orosz nukleáris fegyvereket telepítenek Belaruszba is.

(Kiemelt kép: illusztráció. A német Bundeswehr katonai konvoja a litvániai Rukla városa mellett. Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP)