Éleslövészeti gyakorlatot tart közösen Dél-Korea és az Egyesült Államok

Hatévi kihagyás után, csütörtökön kezdte meg újabb nagyszabású éleslövészeti gyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok.

2023. május 25., 14:25

Szerző:

A nagyszabású éleslövészeti közös gyakorlatot a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól mindössze 25 kilométerre tartják meg, noha Phenjan követelte, hogy ne rendezzenek ilyet –„ellenséges csapatok inváziós próbáját" – a közelében. Joe Biden amerikai és Jun Szok Jon dél-koreai elnök áprilisi csúcstalálkozójukkor az elrettentési képességek megerősítéséről, közös kiképzésekről, amerikai atom-tengeralattjárók dél-koreai kikötéséről és egy új nukleáris konzultációs csoport megalakításáról állapodott meg.

Biden figyelmeztette a kommunista Észak-Korea vezetését, hogy bármilyen nukleáris támadás az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen „a rezsim végét fogja eredményezni". Észak-Korea 2022 óta száznál is több rakétakísérletet hajtott végre, és törvényhozása tavaly engedélyt adott az atomeszközök megelőző csapásként való használatára.

A dél-koreai védelmi minisztérium közlése szerint 1977 óta 11 alkalommal tartottak „kombinált megsemmisítési tűzerő gyakorlatot." Az első csütörtöki lövészetet, amely 130 percig tartott, Pocseon-si térségében, szárazföldön és levegőben, mintegy 70 egység 2500 katonájának és a két ország különböző rakétarendszereinek bevonásával hajtották végre –írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A gyakorlat öt részből áll, és várhatóan június közepéig tart.

Mun Szeong Muk, a dél-koreai nemzeti stratégiai kutatóintézet elemzője szerint Phenjan ezt a gyakorlatot is ürügyként használhatja fel saját nukleáris arzenáljának tesztelésére, fejlesztésére és modernizálására. 

A védelmi minisztérium egy korábbi közleményében azt írta, hogy a szövetségesek célja azoknak a képességeknek a megszerzése és gyakorlása, amelyekkel elrettenthető az észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetés.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség „háborús főpróbának" nevezte a hadgyakorlatot, maga a phenjani vezetés pedig arra figyelmeztetett, hogy „megfelelő válaszlépéseket" tehet.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jon dél-koreai elnök áprilisi csúcstalálkozójukkor az elrettentési képességek megerősítéséről, közös kiképzésekről, amerikai atom-tengeralattjárók dél-koreai kikötéséről és egy új nukleáris konzultációs csoport megalakításáról állapodott meg. Biden figyelmeztette a kommunista Észak-Korea vezetését, hogy bármilyen nukleáris támadás az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen „a rezsim végét fogja eredményezni". Észak-Korea 2022 óta száznál is több rakétakísérletet hajtott végre, és törvényhozása tavaly engedélyt adott az atomeszközök megelőző csapásként való használatára.

(Kiemelt képünkön Dél-koreai katonák részt vesznek az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget partjainál a délkelet-koreai Pohang városban. Fotó: Hiroshi Mizota / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)