Közeleg a békemegállapodás

Azerbajdzsán kész normalizálni a kapcsolatait Örményországgal, békemegállapodást aláírni és megkezdeni a határmegállapítási folyamatot.

2022. május 13., 14:41

Szerző:

Azerbajdzsán kész normalizálni a kapcsolatait Örményországgal, békemegállapodást aláírni és megkezdeni a határmegállapítási folyamatot – jelentette ki pénteken Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter.

A politikus erről a Független Államok Közössége miniszteri tanácsának dusanbei ülésén beszélt.

Hangoztatta, hogy lépéseket tesznek a békemegállapodásról szóló tárgyalások megkezdésére, ennek érdekében kinevezték a két ország közötti határok kijelölésével foglalkozó nemzeti bizottságok elnökeit, és meghatározták a tanácskozások formátumát.

Bayramov hangsúlyozta, hogy a konfliktus már a múlté, most a fő feladat a felszabadított területek újjáélesztése, a gazdasági és kommunikációs kapcsolatok helyreállítása, a hosszú távú béke és stabilitás szavatolása. A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett. A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcokban több mint 6000 ember halt meg.
 

Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői 2020. november 9-én közös nyilatkozatot írtak alá a Hegyi Karabah körüli konfliktusövezetben az ellenségeskedések teljes beszüntetéséről. A rendezési folyamat folytatásaként 2021. január 11-én Moszkvában találkoztak. Ekkor új közös nyilatkozatot írtak alá, amely egyebek között a régió valamennyi gazdasági és közlekedési kommunikációjának feloldását irányozza elő, és megállapodtak egy háromoldalú, miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoport létrehozásáról is, amely ezzel és más feladatokkal foglalkozik.
 

Ugyancsak tavaly, november 26-án a három vezető ismét találkozott, ezúttal Szocsiban. Megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az azerbajdzsáni-örmény határ stabilitásának és biztonságának javítása érdekében, és leszögezték egy kétoldalú bizottság létrehozásának szükségességét a határ kijelölésére, majd demarkációjára, Oroszország pedig készségét fejezte ki, hogy a felek kérésére konzultatív segítséget nyújt. Az idén április 6-án Brüsszelben tartott találkozón Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke utasította a külügyminisztereket, hogy kezdjék meg a békemegállapodásról szóló tárgyalások előkészítését.

(Kiemelt kép: Orosz katonai konvoj halad a Jereván – Szeván autópályán Örményországban 2020. november 13-án. Az orosz hadsereg több tucatnyi katonai járművet küldött békefenntartó katonákkal Örményországba, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök november 10-re virradóra megállapodott a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. Fotó: MTI/EPA/PHOTOLURE/Hayk Baghdasaryan)