Nagy bejelentést tett a lengyel miniszterelnök

Márciustól jelentősen megváltoznak a lengyel hétköznapok. 

2022. február 23., 12:23

Szerző:

Március 1-jétől eltörlik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást Lengyelországban, ugyanakkor megtartják az orrot és szájat eltakaró maszk használatának kötelezettségét a zárt terekben - jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

 Elmondta:

az egészségügyi illetékesekkel folytatott konzultációkat követően, illetve a külföldi tapasztalatok figyelembevételével döntött a kormány arról, hogy a hosszú hónapok óta érvényben lévő korlátozások többségét feloldják.Míg a maszk bent továbbra is kötelező marad, beleértve az üzleteket és a közlekedési eszközöket, addig az üzleteket, éttermeket és kulturális helyszíneket látogatók számát érintő korlátozások megszűnnek.

 A klubok és diszkók újra kinyithatnak, míg a közintézményeknél megszűnik a távmunka - közölte a kormány. Morawiecki azt mondta: egyre több ország szünteti meg a korlátozásokat, miközben az embereket az oltásra ösztönzik. Az országban szerdán 20 456 új fertőzöttet és 360 halálos áldozatot regisztráltak.

A lengyel egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta több mint 110 ezer fertőzött halt meg. A felnőtt lakosság közel 66 százaléka kapott meg minden oltást, ami az egyik legalacsonyabb oltottsági arány az Európai Unió országai között.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawieczki. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

 

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.