A szomszédból kopogtat az omikron alváltozata

A BA.2 alfajt először december elején azonosították. 

2022. január 31., 15:58

Szerző:

Horvátországban is azonosították az omikron új, BA.2 nevű alváltozatát – értesült az N1.  Mindezt Ivana Pavity-Simetin, a horvát közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese erősítette meg a lapnak. A bejelentés alapján öt BA2-s fertőzéses esetet találtak az országban. Az alváltozatot Szlovéniában is azonosították csütörtökön, akkor két ilyen típusú fertőzésről számoltak be. 

Az Egyesült Királyságban január első tíz napjában legalább 400 ember fertőződött meg a BA.2-vel – írja az Index.hr. Emellett több mint 40 országban bizonyították az alváltozat megjelenését. A PANGO-n az áll, hogy ezzel a törzzsel az eddig igazolt fertőzések 79 százalékát Dániában dokumentálták, ezt követi az Egyesült Királyság (6%), India (5%), Svédország (2%) és Szingapúr (2%).

A BA.2 alfajt először december elején azonosították. Azzal kapcsolatban, hogy az alváltozat mennyire fertőző és okoz súlyos tüneteket, sok az ellentmondásos nyilatkozat. A CNN korábban arról számolt be, hogy szakértők szerint a BA.2 változat nem ad okot a pánikra. Egyes vélemények szerint az alváltozat gyorsabban terjedhet, de mint az Index.hr írja, egyelőre semmi sem utal arra, hogy a BA.2 súlyosabb tüneteket okozna, mint az eredeti omikron törzs. Ami pedig a védettséget illeti, a brit Health Security Agency (UKHSA) csütörtökön adott ki egy jelentést, amely szerint a jelenlegi vakcinák nagyjából ugyanolyan védelmet nyújtanak a BA.2-vel és az eredeti változattal szemben.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.