Mutatjuk a szomszédos kék zónát, ahol az emberek 100 évig élnek

A kertben termesztett tiszta élelmiszerek, a tiszta hegyi levegő, a só és a domborzati viszonyoknak köszönhető, hogy a szomszédos  romániai faluban az emberek 100 évig is élnek.

2023. december 11., 12:01

Szerző:

Romániában, a Havasalföldön, Bodza megyében található Mânzălești kétezer lakosú faluja, ahol 100 évig is élnek az emberek – számol be róla a 444. A kék zónák olyan, demográfiai szempontból rendkívüli földrajzi területek, ahol különösen magas az idős – akár száz évet is megélő – és ezzel együtt jó egészségnek örvendő emberek aránya.  A helyi városi tanács által bemutatott adatok azt mutatják, hogy a terület 2000 lakosából 40-en 90 évnél idősebbek, ami a lakosság mintegy 2 százalékát jelenti. Szakértők szerint ez az előfordulási arány szokatlan, hiszen négyszerese a romániai országos átlagnak.

Marosvásárhelyi Rádió azt írja, a mezőgazdasági munkához szorosan kapcsolódó egészséges életmód és a kertben termesztett tiszta élelmiszerek fogyasztása, valamint a tiszta hegyi levegő, a só és a domborzati viszonyok azok a tényezők, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy itt az emberek 100 évnél tovább élnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)