Musk azt állítja, megakadályozott egy kisebb Pearl Harbort

A SpaceX vezérigazgatója állítólag meghiúsított egy ukrán támadást. 

2023. szeptember 8., 14:16

Szerző:

Szeptember 12-n fog megjelenni Walter Isaacson Elon Muskról szóló monográfiája, amelyben a szerző azt állítja, a SpaceX vezérigazgatója tavaly valamikor lekapcsoltatta a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát a krími partok közelében, ezzel megzavartak egy ukrán támadást az orosz hadiflotta ellen. Musk megerősítette a hírt, állítása szerint az ukrán támadás a Krím félszigetnél „elsüllyesztette volna az ott állomásozó orosz flotta nagy részét” – írja a Telex

Elon Musk a Twitteren pontosított. Azt írja, a Starlink hálózat alapból nem volt aktiválva a Krím felett, „a kormányhatóságok sürgős kérése volt, hogy aktiváljuk egészen Szevasztopolig”. A kikötőváros a Krím félsziget délnyugati partján található, a fekete-tengeri orosz flotta támaszpontja.

„Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lett volna egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában” 

– magyarázza Elon Musk. 

A könyvben ezzel kapcsolatban az áll, hogy a a robbanóanyaggal felszerelt ukrán tenger alatti drónok megközelítették az orosz flottát, de elvesztették a kapcsolatot és a partra sodródtak. Az ukrán tisztviselők „könyörögtek Musknak, hogy kapcsolja vissza a Starlinket”, de Musk attól tartott, ezzel arra sarkallnák Oroszországot, hogy nukleáris fegyvereket is bevessen. 

Elon Musk korábban több arra utaló kijelentést is tett, hogy az amerikai és ukrán katonai vezetésen kívül Oroszországgal is tartja a kapcsolatot, Vlagyimir Putyinnal telefon beszélnek. 

Az orosz-ukrán háború kirobbanásakor az internetes infrastruktúrát is támadni kezdték, ekkor Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában elérhető a Starlink nevű privát műholdas internetszolgáltatása.

(Kiemelt képünkön Elon Musk. Fotó: Stacie McChesney / TED Conferences, LLC / AFP)