Munkaerőhiány hátráltatja az olasz gazdasági helyreállítási projektet

Egymillió állás van Olaszországban, amire nincs munkaerő. A szakemberhiány az ország gazdasági fellendítését célzó uniós helyreálítási projekteket is veszélyezteti.

2023. június 18., 12:53

Szerző:

A római kormány a Parlamentnek benyújtott jelentésében megállapította, hogy a súlyos munkaerőhiány veszélyeztetheti a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós infrastrukturális projektek megvalósítását – írja a portfólió.hu.

A legnagyobb probléma az építőiparban, az IT-szektorban, a mérnöki képzettséget igénylő szakmákban, valamint az uniós pályázati rendszerben jártas szakemberek terén tapasztalható. A római kormány az alapjövedelemben részesülők számának csökkenésével, illetve adókedvezményekkel kívánja elérni a helyzet megoldását. Ugyanakkor sok magasan képzett fiatal hagyja el az országot az alacsony bérek miatt. Továbbá a születések száma tavaly történelmi mélypontra csökkent az országban.

Az olasz helyreállítási terv projektjei többek között vasútvonalak és kórházak építését is tartalmazza és elvileg 2026-ig kellene befejezniük, erre Róma 191,5 milliárd euró értékű támogatást és hitelt kap az uniós alapból. Azonban a szakemberhiány mellett a nyersanyagárak emelkedése, a bürokrácia lassúsága, az üzleti szféra érdeklődésének hiánya is lassítja a projektek megvalósulását. A kormányzat már tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a projektek megvalósításának átütemezéséről. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/EPA-ANSA/FABIO MUZZI.)