Mozgolódik a NATO, kezdődik a Sündisznó-művelet Észtországban

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődik ma Észtországban

2022. május 16., 08:55

Szerző:

A történelmi léptékű, Hedgehog (sündisznó) fedőnevű hadgyakorlaton 14 ország 15 000 katonája vesz részt, köztük Finnország és Svédország is, melyek várhatóan hamarosan csatlakoznak a katonai szövetségjez. Ez az egyik legnagyobb katonai gyakorlat az országban 1991 óta – írta a 444 a BBC-re hivatkozva. 

Ezen kívül is tart a NATO hadgyakorlatokat: a Defender Europe és a Swift Response fedőnevű műveletekben 20 ország 18 000 katonája vesz majd részt Lengyelországban és nyolc másik országban. Litvániában egy másik, Iron Wolf kódnevű gyakorlaton 3000 szövetséges katona és 1000 jármű vesz részt.

A gyakorlatokat jóval azelőtt tervezték, hogy Oroszország megkezdte volna ukrajnai invázióját. A háború miatt a hadgyakorlatoknak szimbolikus jelentőségük van a balti államok számára, mert azt hivatottak tesztelni, hogy képesek lennének-e reagálni az ellenséges erők hasonló inváziójára.

 

(Kiemelt kép: Román és amerikai haditengerészek részt vesznek a Fekete-tengeren rendezett Trojan Footprint nemzetközi hadgyakorlaton 2022. május 09-én. Az amerikai Speciális Műveleti Parancsnokság Európa (SOCEUR) által koordinált gyakorlatra egyidejűleg kerül sor Bulgáriában, Horvátországban, Észtországban, Grúziában, Németországban, Görögországban, Lettországban, Litvániában, Montenegróban, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Magyarországon és Romániában. Alexandra Radu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.