Kiderült, ki volt a moszkvai merénylet terroristáinak vezetője

Kiderült, ki volt a moszkvai Crocus City Hallban történt merénylet terroristáinak vezetője. 

2024. március 26., 08:40

Szerző:

Újabb három személlyel szemben adtak ki elfogatóparancsot az orosz hatóságok – írja az Index. 

 

A Shot! nevű orosz Telegram-csatornán arról írnak, hogy a nyomozás során kiderült:

A terroristák vezetője Samszidin Fariduni volt, akivel megbízói állítólag akkor vették fel a kapcsolatot, amikor Törökországban tartózkodott.

Fariduni volt az egyetlen személy, akivel a sokat emlegetett „prédikátor” kapcsolatban állt. A csatorna forrásai szerint Fariduni március 4-én érkezett Moszkvába. Ő volt az, aki utasításokat kapott, és irányította a többi elkövetőt, akik korábban nem ismerték egymást.

A terroristák pénzért öltek

A feltételezett hat elkövető közül négy terrorista neve:

Nasridinov Mahmadrasul, 37 éves,
Iszmonov Rivozhidin, 51 éves,
Safolzoda Shokhinjonn, 21 éves,
Nazarov Rustam, 29 éves.


Mindannyian tádzsik állampolgárok. Az elkövetők a helyszínről egy fehér autóval menekültek el, útközben eldobták fegyvereiket.

Az 500 ezer rubel (csaknem kétmillió forint), ahogy Fariduni a kihallgatáson elmondta, a támadás végső díjazása volt, amit négyük között kellett volna elosztaniuk. A merénylők összesen 250 ezer rubel előleget kaptak a megbízójuktól Fariduni kártyájára, az átutalások több tranzakcióban történtek.

Március 7-én Faridunit egy helyi fotós kapta lencsevégre a Crocus City Hallban. A férfi állítólag legalább ötször járt a helyszínen egy másik elkövetővel, Muhammadszobir Faizovval együtt.

Mint írják, az már eddig is ismert volt, hogy mindannyian pénzért vállalták a támadást. Korábban az egyik férfi elmondása szerint egy Telegram-csatornán hallgatott „prédikációkat”, innen kapott később megkeresést a terrorista művelet végrehajtására. Állítása szerint konkrét célpont nem volt, mindegy volt, kiket ölnek meg. Hasonlóan került a képbe a többi merénylő is. A „prédikátor asszisztense” kereste fel őket, s pénzt ajánlva rávette őket a cselekmény végrehajtására. A „prédikátor asszisztensének” neve továbbra sem ismert.

Már az is bebizonyosodott, hogy a merénylők Moszkva északi részén, egy szállóban laktak együtt, és aligha voltak régi barátok, voltak köztük olyanok, akik alig 10–12 nappal a merénylet előtt találkoztak először. Az egyik gyanúsított arról is beszámolt, hogy velük volt egy bizonyos Abdullo, akivel szintén Telegramon ismerkedett meg. Állítólag az orosz hatóságok egy fényképet is mutattak neki, amelyen felismerte az említett férfit.

Az orosz nyomozó bizottság hétfőn közölte, hogy a vádlottakkal folytatódnak a nyomozati cselekmények annak érdekében, hogy a nyomozás szempontjából fontos információkat szerezzenek a terrorcselekmény előkészítéséről és elkövetéséről, valamint megállapítsák a bűncselekmény más bűnrészeseit, köztük a szervezőket. Mint írják, a büntetőügy keretében, többek között a lefoglalt tárgyi bizonyítékokon komplex igazságügyi törvényszéki vizsgálatokat rendeltek el és végeznek, amelyek eredményei lehetővé teszik a történtekről a teljes kép megalkotását.

Újabb terroristák elleni elfogatóparancsot adtak ki

A terrortámadással összefüggésben újabb három személlyel szemben kérte elfogatóparancs kiadását az orosz nyomozó hatóság. Erről a RIA Novosztyi értesült bírósági forrásoktól, amelyek azt is megnevezták, hogy kik az érintett személyek:

Iszlomov Amincson Iszroilovics,
Iszlomov Dilovare Iszroilovics,
Iszlomov Iszroil Ibrahimovics.


Mint írták, a névadási szokások alapján feltételezhető, hogy egy apáról és a két fiáról van szó. A Visegrád 24 által közzétett videó tanúsága szerint már elfogták és előzetesen le is tartóztatták a 63 éves Iszlomov Iszroilt és fiait, akik a hírek szerint a terrortámadás finanszírozásában működtek közre.

A Kommerszant című lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nyomozati adatok szerint Iszlomov Dilovare Iszroilovics egy Renault márkájú autót adott el a többi gyanúsítottnak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy neki (a többi gyanúsítottal ellentétben) orosz állampolgársága is van – de hogy miként jutott hozzá, az egyelőre nem világos. Mindhárom személyt 2024. május 22-ig tartóztatták le.

Az áldozatok közül többen kritikus állapotban vannak


Eközben egyes adatok szerint a halálos áldozatok száma már elérte a 143-at, azonban hivatalosan ezt az információt még nem erősítették meg. 107 sebesültet kórházban ápolnak, köztük 3 gyermeket is. Közülük 16-an (köztük egy gyermek) kritikus állapotban vannak.

Az orosz hatóságok és kormányzat kommunikációjában felbukkant egy bizonyos „ukrán szál” is. Véleményük szerint nem véletlen, hogy az elkövetők Ukrajna irányába próbáltak menekülni. Az orosz állításokat azonban egyelőre semmi nem bizonyítja, a támadást magára vállaló Iszlám Állam határozottan kijelentette, hogy az ukránoknak nincs semmi közük a támadáshoz. Az ukrán hatóságok is tagadják, hogy bármi érintettségük is lenne a merényletben.

(Kiemelt képünk: A Crocus City Hall elleni halálos terrortámadás további három gyanúsítottjának egyikét látják, mielőtt megjelenik a Baszmannij kerületi bíróságon Moszkvában, Oroszországban 2024. március 25-én. . Az orosz hatóságok 11 embert tartóztattak le a támadással összefüggésben, köztük négy közvetlen résztvevőt – közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Fotó: Basmanny bírósági sajtószolgálat / Handout / Anadolu
Basmanny Court Press Service / H / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.