Oroszország új követelései miatt megszakadtak az atomalkuról folyó tárgyalások

A bécsi tárgyalásokon már közel kerültek a megállapodáshoz, ám az ukrajnai háború megindítása után néhány nappal Oroszország amerikai garanciákat kért.

2022. március 15., 07:01

Szerző:

Moszkvában tárgyal Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter kedden – jelentette be az iráni tárca szóvivője Teheránban.

A látogatásra néhány nappal azután kerül sor, hogy Oroszország új követelései miatt megszakadtak a hónapok óta tartó, és már eredménnyel kecsegtető nemzetközi tárgyalások az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felújításáról.  Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), valamint Németországgal hét évvel ezelőtt aláírt egyezményben Teherán vállalta, hogy korlátozza atomtevékenységeit az ellene – nukleáris fegyverkezés gyanúja miatt – elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserében.

A megállapodás azonban 2018-ban zsákutcába került, mert az Egyesült Államok kilépett belőle, és ismét bevezette Irán ellen a korábban már feloldott szankciókat, mire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott vállalt kötelezettségeinek teljesítésével.

A bécsi tárgyalásokon már közel kerültek a megállapodáshoz, ám az ukrajnai háború megindítása után néhány nappal Oroszország amerikai garanciákat kért, hogy az ellene meghozott szankciók nem vonatkoznak Iránnal folytatott katonai és gazdasági együttműködésére. Washington ezt elutasította, így a tárgyalások megrekedtek. Később az amerikai kormányzat jelezte, hogy értékelése szerint megmenthetők az eddig elért eredmények, „ha Moszkvában és Teheránban megfelelő döntések születnek”.

Amirabdollahián moszkvai látogatását hétfőn bejelentve mindazonáltal az iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak kell olyan politikai döntést hoznia, amelynek alapján a küldöttségek visszatérhetnek Bécsbe. Jelezte azt is, hogy Teherán álláspontja szerint a hivatalos orosz kéréseket érdemben meg kell vitatni, mint bármely más érintett fél által felvetett témákat.

A nyugati tárgyalók viszont a napokban egy közleményben egyértelműen leszögezték, hogy „senki nem használhatja ki a bécsi tárgyalásokat arra, hogy olyan garanciákhoz jusson, amelyeknek semmi közük a 2015-ös megállapodáshoz”.

(Kiemelt képünk illusztráció.: Teherán, 2020. december 3. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nő egy iráni zászlót ábrázoló falfestmény előtt halad el Teheránban 2020. december 3-án. Haszan Róháni iráni elnök az előző nap elutasította a parlament által elfogadott törvényt, amely lehetővé tenné az urándúsítás fokozását és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek felfüggesztését. Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.