Moszkvába utazott a mianmari junta vezetője

A puccsista hadsereg vezetője nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vesz részt Oroszországban.

2021. június 20., 17:28

Szerző:

Moszkvába utazott Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője, közölte vasárnap a puccsista hadsereg ellenőrzése alatt álló MRTV állami televízió.

A tábornok részt vesz a június 22-24 között Moszkvában tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, írja az MTI.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők több mint nyolcszáz embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

(Fotó: Secretariat of the President of Ind / Anadolu Agency via AFP)