Moszkva most az ausztrál titkosszolgálatot szankcionálja

Moszkva csütörtökön beutazási tilalommal sújtott 39 ausztrál alkalmazottat a titkosszolgálatok és a védelem területéről, válaszul arra, hogy Canberra új szankciós törvényt fogadott el Oroszországgal szemben Ukrajna ellen indított háborúja miatt – jelentette be az orosz külügyminisztérium csütörtökön.

2022. július 21., 21:11

Szerző:

Felkerült a listára Marc Ablong belügyminiszter-helyettes, több ausztráliai régió rendőrfőnöke, de hadiipari vállalkozók és határőrségi illetékesek is. Ausztrália nemrégiben az amerikai Magnyickij-törvényhez hasonló jogszabályt fogadott el, amely célzott pénzügyi büntetőintézkedések és utazási tilalom bevezetését teszi lehetővé orosz állampolgárokkal szemben.

Az eredeti amerikai törvény, amelyet 2012-ben fogadott el az Egyesült Államok kongresszusa, Szergej Magnyickij orosz jogászról kapta a nevét, aki letartóztatását követően orosz börtönben halt meg 2009-ben, miután szokatlanul nagymértékű adócsalás elkövetésével vádolt meg orosz tisztségviselőket. Moszkva már a múlt hónapban is kitiltott területéről 12 ausztrált a mostanihoz hasonló indoklással.

(Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)

09:59

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.