Moszkva ismét részt vesz a gabonaegyezmény végrehajtásában

Oroszország felújítja részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott – közölte a szerdán az orosz védelmi minisztérium.

2022. november 2., 12:47

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Oroszország felfüggesztette a hajóforgalmat a fekete-tengeri kezdeményezés keretében gabonaszállításra kijelölt biztonsági folyosón, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

Dmitrij Peszkov Kijevet tette felelőssé amiatt, hogy az egyezmény veszélybe került.

„Olyan körülmények között, amikor Oroszország kijelenti, hogy a hajózás biztonságát lehetetlen szavatolni a kijelölt területeken, egy ilyen üzlet természetesen aligha megvalósítható, megváltozik a jellege, sokkal kockázatosabbá, veszélyesebbé és garanciamentessé válik”

– mondta korábban Peszkov.

Az orosz védelmi minisztérium azonban felújítja a részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott. 

(Kiemelt képünk: Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren, majd Isztambulban ellenőrzik, a hivatalos szállítmányon kívül nincs-e más, tiltott rakomány a hajók fedélzetén. MTI/EPA/Erdem Sahin)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.