Moszkvában őrizetbe vették az Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjét

Még a nap folyamán bíróság elé állítják Vasziljevát.

2021. szeptember 1., 21:46

Szerző:

Őrizetbe vették szerdán Moszkvában Anasztaszija Vasziljevát, a külföldi ügynökként bejegyzett, Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjét egy közegészségi ügy kapcsán – értesült az RBK című orosz gazdasági lap. Az RBK az illetékes törvényszékre hivatkozva közölte, hogy még a nap folyamán bíróság elé állítják Vasziljevát a büntetőügyben, írja az MTI.

Dmitrij Dzsulaj, Vasziljeva védője a Facebook-on azt írta, hogy nem ismert az őrizetbe vétel indoka. Ugyanakkor feltételezte, hogy bírósági tárgyalásra kísérik védencét. A lap felidézte, hogy a szemészorvos ellen eljárás van folyamatban azon a címen, hogy megsértette a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelő január 23-i tüntetésekkel összefüggésben. Vasziljevát öt nap múltán őrizetbe vették, és házi őrizetét rendelték el. Később az orosz hatóságok a büntetését úgy módosították, hogy bizonyos tevékenységek végzésétől eltiltották. A többi között bizonyos napszakokban nem hagyhatja el otthonát, nem vehet részt tömegrendezvényeken, illetve nem használhat sem telefont, sem internetet. A kényszerintézkedések hatályát július 27-én november 8-ig meghosszabbították.

Az orosz hatóságok a szeptemberi parlamenti választásokra tekintettel keményen fellépnek az ellenzéki erőkkel szemben, Navalnij szövetségesei közül többen külföldre menekültek, mintsem további korlátozásokkal kelljen szembesülniük, vagy bebörtönözzék őket.

(Kiemelt kép: Anasztaszija Vasziljeva. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.