Most igazán elszabadult az infláció

Újra hatalmas a baj.

2022. január 3., 12:59

Szerző:

Jelentősen gyorsult és 19 éves csúcsra ért az infláció Törökországban, meghaladva a 35 százalékot. Az infláció ilyen mértékű emelkedésének vélhetően a líra leértékelődése a legfőbb oka – írja cikkében a Portfolio.

A Bloomberg elemzése szerint az éves infláció 36,1 százalékra nőtt decemberben,

ami a legmagasabb érték 2002 szeptembera óta.

Novemberben is magas áremelkedést regisztráltak, de 21,3 százalékos novemberi áremelkedéshez képest a december még magasabb inflációt hozott – emeli ki a cikk. A hatalmas mértékű infláció hátterében a líra leértéktelenedése áll, ugyanis:

a török fizetőeszköz 3 hónap alatt 50 százalékkal gyengült.

És itt még nincs megállás, ugyanis a hír felröppenése után ez a szám egyre csak nő, a líra egyre csak értéktelenebb. A török jegybank politikai nyomásra a magas infláció közepette is kamatvágásokat hajt végre, Recep Tayyip Erdoğan elnök szerint ugyanis a magas inflációt a magas kamatok okozzák.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelenti a 2021-es külkereskedelmi adatokat Isztambulban 2022. január 3-án. Fotó: Török elnökség / Murat Cetinmurdur / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.