Lakó- és szaniterkonténerekkel segíti a horvátokat a Mol

2021. január 8., 13:35

Szerző:

A Mol Nyrt., Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, ötven fűthető lakó-, és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában pénteken.

 

A 45 millió forint értékű konténerek ideiglenes szálláshelyként szolgálhatnak mindazok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat.

Az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségre - hangsúlyozta a miniszter. Az egyházi és a civil segélyszervezetek mellett a Horvátországban befektető magyar vállalatok és a magyar állam intézményei is azonnal küldtek segélyeket - mondta Szijjártó Péter.

Megkérdezték, miben tudnának a leginkább segíteni, a válasz az volt, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani a fedél nélkül maradt családoknak, hiszen hideg hetek és hónapok állnak előttünk - hangsúlyozta.

A magyar kormány ezért elkezdte a Mol által felajánlott ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre. Az első két lakókonténer megérkezett, a többi pedig jövő hét folyamán érkezik majd. Mint mondta, ezek fűthető, szigetelt konténerek, van bennük berendezés is, és ötven család lakhatását tudják biztosítani.

A Tungsram ötezer lámpatestet adományoz. A magyar kormány pedig vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt. Arról, hogy ezek melyek lesznek, még folynak az egyeztetések.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter megköszönte Magyarországnak a koronavírus-járványban, a márciusi zágrábi és a mostani földrengésben nyújtott segítséget. Mint monda, Szijjártó Péter volt az első a külföldi külügyminiszterek közül, aki ellátogatott a földrengés sújtotta területre.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. Szerdai újabb, 5-ös erősségű földrengés epicentruma ismét Sziszek közelében volt. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

(MTI)