Teljes várost söpört el Amerikában a tornádó

A Mississippi Rolling For polgármestere azt közölte, egész város odalett a több tucat halálos áldozatot követelő tornádóban.

2023. március 25., 21:00

Szerző:

Egy teljes várost elsöpört és összesen 23 halálos áldozatot követelt az Egyesült Államok déli részén végigsöprő, különleges erejű tornádó. A brit Guardian idézi az ugyancsak súlyosan érintett, Mississippi állambeli Silver City melletti Rolling Fork polgármesterét, Eldridge Walker egyenesen úgy fogalmazott:

„A városom odalett."

A helyszíni felvételek házak romjait, oldalukra borult járműveket és kicsavart fákat mutattak. Hozzátette azonban, mindez nem töri meg őket, felállnak a katasztrófa után és mindent újjáépítenek majd.

Az MTI tudósítása szerint a Mississippi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség helyi idő szerint szombat reggeli közlése szerint a kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak, a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet. A hatóságok szerint legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek.

A tornádók az állam fővárosától északra fekvő Silver City és Rolling Fork városokban okozták a legnagyobb károkat. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.
A viharok következtében Tennessee államban 40 ezer, Mississippiben 15 ezer, míg Alabamában 20 ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat péntek éjszaka, nem sokkal a tornádók kialakulása előtt sürgős figyelmeztetést adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy „élete védelmében mindenki keressen menedéket azonnal!”

(Kiemelt kép: a Mississippi állambeli Silver City a tornádó puszítása után. Fotó: Handout / Mississippi Highway Patrol / AFP)