Miniszter: a Malina Hedvig-ügy ki lett találva

Robert Kaliňák távozó szlovák belügyminiszter nem tartja hibának kijelentéseit, amelyeket 2006 szeptemberében a Malina Hedvig-üggyel kapcsolatban tett.

2010. július 8., 06:45

"Egyszerűen meg vagyok győződve arról, hogy ez egy kitalált dolog, mely nem történt meg. A véleményemet a három és fél alatt nem változtattam meg," mondta Kaliňák a mai kormányülés után. Szerinte akkor nagy volt a nyomás, a parlamenti bizottság felszólította őt, hogy foglaljon állást, erre kérték a külföldi aktivisták is. "A fő bizonyítékok közül egyet sem vontak kétségbe, az eset már három és fél éve le van zárva a rendőrségen. Az amiben nyitott ,nem érinti a belügyminisztériumot, azt a Főügyészség intézi, a hamis tanúvallomásról van szó," mondta Kaliňák, aki szerint az ügyészségnek volt ideje arra, hogy az esetet megoldja.

Az akkor diáklány Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én reggel Nyitrán két fiatal férfi támadta meg, arcán megsebesítették, és blúzára magyarellenes feliratot firkáltak.A rendőrség már szeptember 11-én leállította a nyomozást, mivel – véleményük szerint – az eset nem történt meg.

Az ügy felgöngyölítésén több mint 250 rendőr dolgozott , 620 gyanúsítottat hallgattak ki és 100 helyszínen tartottak szemlét.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.