Özönlenek a menekültek Nagy-Britanniába

Több mint 800 menekült kelt át a La Manche csatornán szombaton.

2021. augusztus 24., 15:25

Szerző:

Legalább 828 menekült kelt át múlt szombaton a La Manche csatornán Franciaországból Nagy-Britanniába, ami napi rekordnak számít – közölte hétfő este a brit belügyminisztérium. Francia hajók 102 menekültet mentettek ki a tengerből szombaton. Az előző, ugyancsak augusztusi napi átkelési rekord 592 személy volt, vagyis a mostani csúcs messze meghaladja az előzőt. A PA brit hírügynökség összegzése szerint az idén már több mint 12 400-an keltek át kis csónakokon a világ egyik legforgalmasabb csatornáján, jóval többen, mint tavaly egész évben.

A brit belügyminisztérium szerint idén több mint tízezer átkelést akadályoztak meg, és mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe. A csatornaátkelések gyakran súrlódásokat okoznak London és Párizs kapcsolataiban. Nagy-Britannia július végén vállalta, hogy 62,7 millió eurót utal át Franciaországnak idén és jövőre a francia rendőri erők megerősítéséhez a part menti térségben. A brit parlament még a nyári szünet előtt vitára tűzte a menedékjogi rendszer reformjáról szóló törvényt, amelyet Priti Patel belügyminiszter terjesztette elő. A szigorításokat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerében vállalta London. Az emberi jogi szervezetek által bírált tervezet például négytől hat évre emelné az illegális bevándorlókra kiszabható legsúlyosabb börtönbüntetést, az embercsempészet pedig akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtható a mostani tizennégy év szabadságvesztés helyett.

(Kiemelt képünk illusztráció: Francia rendőrök eritreai bevándorlókat kísérnek a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz vezető autópálya mellett a franciaországi Calais közelében 2015. augusztus 3-án. Legalább 1700 menekült próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton az augusztus 3-ra virradó éjszaka. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.