Michel: Maradnak a Moszkva elleni szankciók

Oroszország nem tett eleget a minszki megállapodások teljesüléséért, ezért maradnak az ellene hozott európai uniós szankciók - szögezte le Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Ukrajnában, a Donyec-medencei frontvonalon tett látogatásakor, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

2021. március 2., 17:17

Szerző:

Az uniós tisztségviselő a Luhanszk megyei Scsasztya településen, a frontvonalnál lévő ellenőrző ponton tartott tájékoztatón kijelentette: „Oroszország sajnos nem viszonozta azokat a pozitív lépéseket, amelyeket Ukrajna tett a minszki megállapodások végrehajtásában. Ezért az Oroszország elleni gazdasági szankcióink érvényben maradnak” - tette hozzá.

A politikus kijelentette továbbá, hogy Oroszország „nem közvetítő, hanem résztvevő” a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban.

Charles Michel felszólította Oroszországot, hogy biztosítson az EBESZ ukrajnai megfigyelőinek teljes hozzáférést az ukrán kormány által nem ellenőrzött Donyec-medencei területekhez. Szavai szerint a koronavírus-járvány nem használható fel ürügyként arra, hogy Oroszország e területeket továbbra is elválassza Ukrajnától.

Hozzáfűzte: Zelenszkijjel egyetértettek annak fontosságában, hogy a frontvonalon Luhanszk megyében minden átkelő megnyílhasson a kijevi kormány, illetve a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek között. Közölte, hogy az EU azon van, hogy folytatódjon az aknamentesítés, amelynek nyomán újabb átkelők nyílhatnak meg a frontvonal mentén, továbbá igyekszik segítséget nyújtani az EBESZ ukrajnai missziójának, hogy minél hatékonyabban végezhesse a munkáját.

Az Interfax-Ukrajina jelentése szerint Michel közölte, hogy az EU idén új programot készül indítani a Donyec-medence gazdaságának élénkítésére, illetve a térségben a közszolgáltatások fejlesztésére, de részleteket erről nem hozott nyilvánosságra.

(Kiemelt képünk: 168 archív)