Mintegy két tucat mianmari katonával végeztek a lázadók a kínai határnál

Magaslati pozícióból nyitottak tüzet.

2021. szeptember 3., 17:37

Szerző:

Legalább 23 mianmari katonát öltek meg a Nemzeti Demokratikus Hadseregek Szövetsége (MNDAA) nevű lázadószervezet harcosai a kínai határ közelében saját pénteki közlésük szerint.

A felkelők szóvivője közölte, hogy a kormánycsapatok augusztus vége óta próbálják bevenni egyik támaszpontjukat az északkeleti San államban. Mint mondta, a hadsereg alakulataira magaslati pozícióból nyitottak tüzet, amikor azok előrenyomultak. Az összecsapásban a felkelők egyik harcosa is életét vesztette. A hadsereg nem adott pontos tájékoztatást az összecsapásokról.

Mianmarban több mint húsz, etnikai alapon szerveződő lázadócsoport tevékeny. A felkelők kiterjedt térségeket uralnak a határrégiókban, és nem ritkák a véres összecsapások a kormányerőkkel. A CGTN kínai állami televízió augusztusban arról adott hírt, hogy a San államban zajló harcok következtében eltévedt lövedékek kínai területen csapódtak be, megrongálva épületeket, és pánikot keltve a lakosság körében. Észak-Mianmar lázadószervezetei szoros kulturális kapcsolatban állnak Kínával, így például kínai nyelvjárásokat beszélnek, és a kínai fizetőeszközt, a jüant használják.

Tovább bonyolítja a képet, hogy a mianmari hadsereg több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg februári hatalomátvételét követően csatlakoztak a belső ellenálláshoz.

(Kiemelt kép: Homokzsákok mögött őrt álló katona, miután sajtóértesülések szerint legalább öt robbanás történt Rangun belvárosában 2021. augusztus 10-én. Fotó: MTI/EPA)

Tegnap 19:29

A nyugdíjkorhatár szavazás nélküli áterőszakolása ellenére megnyerte a bizalmatlansági szavazást Emmanuel Macron kormánya hétfőn este.